خلاصه تاریخچه انواع مراکز تلفن
در این قسمت ما به خلاصه انواع مراکز تلفن می پردازیم که شرح زیر می باشد :
سوئيچينگ : كليه تجهيزاتي كه در يك مركز تلفن باعث مي شود كه يك ارتباط مكالمه برقرار گردد را سوئيچ مي گوييم . انجام اين عمل نياز به يك سري اصول و قوانيني دارد كه به اين اصول سوئيچينگ گویند
(۱)- سوئیچ استراگر:
درسیستم استراگر عمل سوئچینگ به وسیله سلكتور یا انتخاب کننده انجام می شد. سادهترین سلكتور دارای یك محور است که روی آن یك بازوی اتصال قرار دارد و وقتی که لازم باشد می تواند چرخش مكانیكی انجام دهد و چندین کنتاکت روی یك نیم به این مرکز تلفن یك مرکز تلفن دو مرحلهای می گویند که می تواند یك صد تلفن را سوئیچ کرده و به هم وصل نماید. در یك سیستم پیچیده تر با استفاده از سه مرحله سوئیچینگ یعنی یك سلكتور درمرحله اول ده سلكتور در مرحله دوم و صد سلكتور در مرحله سوم می توان یك مرکز تلفن که هزار دستگاه تلفن به آن وصل شود درست کرد. همچنین با چهار مرحله سوئیچ کردن می توان مرکز تلفن ده هزار شمارهای داشت.
(۲)-سوئیچ EMD:
سیستمهای سوئیچ بعدی که ساخته شد EMD بود. کنترل این سوئیچ نیز اتوماتیك است و برای این كه سلكتورهای آن فقط در یك جهت حرکت داشته باشند مانند سیستم استراگر از سلكتور با دو بازو استفاده گردیده بود. به این ترتیب یك بازو روی شماره مشترك مبدأ بوده و با توجه به شماره گرفته شده بازوی دوم چرخیده و سلكتور مرحله دوم را انتخاب می کرد. درسیستم EMD نیز هر سلكتور مدار کنترل اختصاصی خودش را داشت.
(۳)-سوئیچ کراس بار XB (تقاطع میلهای):
کنترل این سوئیچ نیز به صورت اتوماتیك انجام می شود و شبیه سوئیچ های استراگر می باشد. این سوئیچ دستور کار را از یك کنترل مرکزی می گیرد. شماره یك مشترك از تقاطع میلهها حاصل می شود.
(۴)-سوئیچ کراس پوینت XP (تقاطع نقطهای):
این سوئیچ نیز کنترل مشترك داشته است. دراینجا از تعدادی رله استفاده می شود. با گرفتن شماره، رله مربوط جذب شده و زنجیرهای از رلهها امكان اتصال دو مشترك را به هم برقرار می کرد. ایراد این سوئیچ حجم زیاد آن بود. با بسته شدن رلههایی كه درتقاطع مسیرها وجود دارند، امكان ارتباط مشترکین با همدیگر وجود دارد که به این ساختار ماتریس رلهای گفته می شد که با در کنار هم قرار دادن این ماتریس ها می توانستند هر تعداد مشترك را سوئیچ کنند. با استفاده از ماتریسهای کوچك تر به تعداد زیاد و اتصال هر ماتریس به ماتریسهای مرحله بعدی مراکز بزرگ ایجاد گردید که با استفاده از کنترل متمرکز از تعداد مدارهای کنترلی کاسته گردیده بود.
(۵)- سوئیچ الكترونیک :
در دهه ی هشتصد میلادی استفاده از قطعات الكترونیكی مانند ترانزیستور و دیود برای ساخت بخش سوئیچ مراکز تلفنی عملی گردید و اولین مرکز تلفن الكترونیكی شروع به کار نمود و قسمت کنترلی آن به صورت متمرکز بوده و با استفاده از برنامههایی که بر روی کامپیوتر ذخیره می شد می توانست با شناسایی شمارههای گرفته شده توسط مشترك مدار سوئیچ لازم را برای برقراری ارتباط بین دو مشترك برقرار نماید.
(۶)-سوئیچ دیجیتال :
با پیشرفت در ساخت IC های دیجیتالی هم چنین مبدلهای آنالوگ به دیجیتال ایده ی استفاده از سوئیچهای دیجیتال به صورت عملی در آمد و به تدریج جایگزین سایر سیستمهای سوئیچ مخابراتی گردید، به طوری که امروزه در اكثر مراکز تلفن از سوئیچهای دیجیتال استفاده
(۷)-سوئیچ IP :
در این سوئیچ كه آخرین نسل مراكز تلفن می باشد، اطلاعات به قطعات كوچكی به نام Packet، تقسیم میشود و ضمن اضافه كردن اطلاعات لازم برای بازسازی اصل پیام، هر packet به طور جداگانه به مركز سوئیچ ارسال میگردد. در این روش، وقتی یك packet توسط ورودی سوئیچ دریافت شد، در حافظه سوئیچ ذخیره میگردد تا یك خط برای ارسال آن آزاد شود. ماهیت شبكههای Packet Switch به گونهای است كه به كاربران اجازه میدهد از یك پهنای باند به صورت اشتراكی استفاده نمایند.
همان طور كه توضیح داده شد مراکز تلفن IP PBX، نسل جدید مراكز تلفن یا PBXها هستند که به دلیل تنوع خدمات و راحتی استفاده از آنها بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.
امکاناتی از جمله عدم وابستگی کاربر به محل و امکان استفاده از سرویس های تلفن داخلی در هر نقطه از دنیا، خدمات صندوق صوتی، کنفرانس چندین نفره، فاكس مجازی، پاسخگوی خودکار، منشی هوشمند، اعلام خودکار متن برای مخاطبین، خدمات Messenger، خدمات پست الکترونیک، امکانات متنوع گزارشی از نحوه و میزان تماس ها در سیستم، امکان اتصال به سرویس دهندگان خارجی برای برقراری مکالمات خارجی از طریق اینترنت با هزینهای اندک، ضبط خودکار مکالمات، امكان استفاده از تلفنهای تصویری و صدها امکان دیگر با امكان مدیریت تحت وب می تواند تمامی نیازهای تلفنی یک مجموعه کوچک، متوسط و بزرگ را پوشش دهد. در این مراكز نیاز به كابل كشی اختصاصی برای مركز تلفن نبوده و از بستر موجود شبكه كامپیوتری آن سازمان جهت ارتباطات مركز تلفن استفاده می گردد
انواع مراکز تلفن از لحاظ کاربرد
مراکز تلفن از لحاظ کاربرد در مرکز مخابرات به شرح زیر تقسیم می گردد.
پ- مراكز تلفن داخلی خصوصی PBX
مراكز تلفن داخلی مراكزی هستند كه به منظور ارتباط تلفنی مشتركین داخلی با یكدیگر و ارتباط آنان با خارج و بالعكس طرح ریزی و ساخته شده اند.ظرفیت این گونه مراكز مختلف بوده كه برحسب نوع سفارش استفاده كننده در محل مورد نظر نصب خواهد می گردد. گرچه تا چندی پیش در ساختار مراكز تلفن PBX، از سلكتورو رله استفاده می گردید با پیشرفت هایی كه در صنعت الكترونیك حاصل گردید اساس ساخت مراكز تلفن نیز دگرگون و مراكز تلفن الكترونیكی یا تولید و عرضه گردید
ت- مراکز تلفن ترانزیت
این نوع مراکز جهت انتقال اطلاعات مشترکین بین مراکز تلفن ها به کار برده می شود
ث- مراکز تلفن همگانی
ظر فیت انواع مراکز تلفن مخابراتی
مراکز تلفن از لحاظ تعداد مشتر کین به دو دسته تقسیم می شوند
الف- مراکز تلفن کم ظرفیت(۱۲۸شماره -۲۵۶شماره -۵۱۲شماره -۱۰۲۴شماره )
ب- مراکز تلفن پر ظرفیت (۲۲۱۲شماره-۴۲۲۴شماره و…. )
خلاصه:
به این ترتیب نخستین عبارت تلفنی دنیا در روز دهم مارس ۱۸۷۶ میلادی برابر با دهم فروردین ماه ۱۲۵۵ در شهر بوستون بر روی سیمی رویین از اطاقی به اطاق دیگر منتقل شدو این شروع استفاده از تلفن آغاز شد و در ابتدا یک سانترال با ۸ مشترک بوسیله اپراتور به یکدیگر اغاز شد و استراگر با توجه به این که یک مقاطعه کار بود و به خاطر بازاریابی خودکه اپراتورها اکثر تماس ها را به دیگر همکاران او انتقال می دادند و او به این فکر افتاد که اپراتور را از مسیر خارج نمایید و از اینجا انواع مرکز تلفن مکانیکی که از سلکتور یک طرفه و دو طرفه و دیگر با رله ادامه یافت و مشتر کین با کراسبار یا همان محور های تقاطعی آغاز گردیدو خلاصه نسل های مراکز تلفن را می توان چنین بیان نمود .
۱-سوئیچ استراگر
۲- سوئیچ EMD
۳-سوئیچ کراس بار XB (تقاطع میلهای):
۴-سوئیچ کراس پوینت XP (تقاطع نقطهای):
۵-سوئیچ الكترونیک
۶- سوئیچ دیجیتال
۷- سوئیچ IP
نویسنده : جناب مهندس مهدی محمودی
نظر خود را بنویسید